A dohányzásról leszokni kívánó felnőttek számára dohányzásról leszokást támogató csoportokat szervezünk a praxisközösségen belül.
A 6 alkalmas csoportos tanácsadás a bizonyítottan hatékony módszerek közé tartozik. A részvétel térítésmentes, de a háziorvos javaslata alapján történik.

A dohányzás abbahagyásának előnyei:
  • Megszabadul egy költséges, káros szokástól
  • Nincs többé füstszag, rossz szájíz, sárga fogak, körmök
  • Jobb lesz a közérzete, a légzése
  • Megszűnnek a reggeli köhögések
  • Ellenállóbb lesz a szervezete
  • Csökken a dohányzás okozta betegségek kockázata.

Tehát a dohányzás abbahagyásával csak nyerhet!

Miért érdemes a dohányzás prevencióval és a leszokás támogatással foglalkozni?

A dohányzás világméretű népegészségügyi probléma, évente 6 millió ember hal meg a dohányzás következtében. Ebből több mint 5 millió dohányzó, azonban több mint 600 ezer ember a passzív dohányzás során beszívni kényszerült füst miatt hal meg!
A WHO adatai szerint a dohányzás a megelőzhető halálokok között az első helyet foglalja el. Becslések szerint az Európai Unió országaiban az összes halálozás 15%-a vezethető vissza dohányzásra.
A dohányfüst több mint 4000 vegyi anyagot tartalmaz, ebből 250 bizonyítottan káros, több mint 50 bizonyítottan rákot okoz. Magyarország a dohányzás elterjedtsége alapján Európa élvonalába tartozik. Amíg a napi rendszerességgel dohányzók aránya az unióban 26%, addig Magyarországon ez az arány 35% (a felnőtt férfi népesség 42%-a és a nők 29%-a dohányzik rendszeresen). Nem véletlen tehát, hogy az Egészségügyi Világszervezet /WHO/ szerint a magyar lakosság egészségi állapotának javításában a leggyorsabban úgy lehetne eredményt elérni, ha sikerülne visszaszorítani a dohányzást.
A hagyományos dohánytermékek fogyasztásának csökkentésében van némi eredmény, egyre több fogy azonban a hagyományos cigarettát helyettesítő elektronikus eszközökből. A nagy költségvetéssel rendelkező dohányipar erőfeszítéseket tesz pozíciói megtartására, új termékek árasztják el a boltokat. Fontos azonban tudni, hogy az elektronikus cigaretta különböző válfajai nem csökkentik a dohányzás okozta egészségkárosodást!

Adjon magának egészséges éveket, hagyjon fel  mielőbb a dohányzással! Jelentkezzen háziorvosánál segítségért!


Nyomtatás   E-mail