dr. Valcsákné
  Purgel Beáta
  gyógytornász

Gyógytorna gyakorlatsorok otthonra gyógytornászunktól:

GERINCTORNA: https://www.facebook.com/1256658624472173/videos/935152997014567
NYAK, VÁLL, HÁTTORNA: https://www.facebook.com/1256658624472173/videos/280378423407411
ALSÓ VÉGTAGI TORNA: https://www.facebook.com/1256658624472173/videos/451906259136985

A gyógytornáról sokan úgy gondolják, hogy edzetlen, idős embereknek való, akiknek olykor fáj itt-ott valami, ezért ennek enyhítésére eljárnak néha egy tornaterembe, ahol nagy nyögések közepette egyszerű mozdulatokat végeznek egy unott, érzelemmentes arcot prezentáló, monoton hangon utasításokat közlő egyén előtt, akit úgy hívnak gyógytornász. Pedig a gyógytorna - ahogyan a nevéből is egyszerűen kikövetkeztethető - a gyógyítást helyezi előtérbe, azaz adott problémák megoldására, enyhítésére alkalmazzák. Lehet preventív jellegű, panaszos stádiumban alkalmazott, valamint műtéti rehabilitációs eszköz is. Hosszútávon ez a fajta mozgás a leghatékonyabb kezelési módja a derékfájásnak, gerincbántalmaknak, hátfájásnak, lúdtalpnak, nyaki fájdalomnak, csontritkulásnak, illetve egyéb mozgásszervi panaszoknak.

Hát és derékfájás

Rendszeres gyógytornával a hát- és derékfájás tünetmentessé tehető A hát- és derékfájás többnyire izomfájdalom következménye. Ez az egyik leggyakoribb megbetegedés. Nagyon sok tényező kiválthatja, serdülőkorban gerincferdüléshez vezethet. Általában az első panaszok 30 és 50 év között jelentkeznek, melynek okai a túlnyújtott hátizmok és a gerincízületi szalagok, melyek nem megfelelő emeléstől, túlterheléstől alakulhatnak ki. Modern társadalmunk mozgásszegény életmódja is a rossz tartáshoz vezet, mely megbontja a gerinc természetes egyensúlyát. A fájdalom jelzi, hogy a csigolyák kimozdultak a helyes formából. Ilyenkor a szervezet, automatikusan próbálja rögzíteni az elmozdult csigolyákat, a gerinc mellett futó izomkötegek segítségével, amikor is a gerinc két oldalán futó izom görcsbe feszül. Ezt a görcsös fájdalmat meg lehet szüntetni különböző gyógyszerekkel, de hatásuk viszonylag rövid ideig tart, ugyanis a gyógyszeres kezeléssel nem a kiváltó ok lett megszüntetve. Csak a tünetek mérséklődése után ajánlott a mozgásterápia. Mindenképpen huzamosabb ideig tarthat a panaszmentes állapot a rendszeres gyógytornával.

Nyaki fájdalom

Gyógytornával a nyaki fájdalmak ellen A nyaki fájdalom nem annyira betegség, mint inkább tünet. Okozhatja rossz testtartás, gerincsérv, porckorongkopás. Egyik leggyakoribb oka a rossz testtartás, vagy egyszerűen magas párnán való alvás, a számítógép előtti állandó ülés. Ilyenkor a nyakizmok és szalagok tartósan megfeszített állapotba kerülnek. Ez okozhat átmenetileg nyakfájást és nyakmerevséget. A nyaki gerincben lehet porckorongkopás is, ami önmagában nem veszélyes. Ha azonban ez az állapot tartósan fenn áll, akkor ennek már súlyosabb következményei lehetnek. Ennek megelőzésére ugyancsak a gyógytorna és a rendszeres mozgás javasolt.

Csontritkulás megelőzése

Rendszeres mozgással növelhető a csonttömeg A változókorban jelentkezhet a csontritkulás, amikor is megbomlik az egyensúly a csontépítés és a csontlebontás között, a csontlebontás javára. Gyakran már csak akkor derül ki, ha szövődményei jelentkeznek. Vannak olyan törések, amelyek a csontritkulásra jellemzőek, ilyen pl. a csuklótörés, csípőtáji törések. A megelőzés szempontjából a legfontosabb az erős csontok kialakítása megfelelő kalciumbevitellel és rendszeres mozgással, mellyel a csonttömeg növelhető. Fontos a rendszeres szűrővizsgálat. Ha a csontritkulás megállapítást nyert, ebben az esetben természetesen szükséges gyógyszert szedni és egy gyógytornász segítségével speciális tornát kell elsajátítani, mellyel biztonságosabbá teszi a beteg a mozgását. Természetesen nagyon fontos, hogy mindenki adottságának, korosztályának és kedvének megfelelő mozgásformát találjon. A lényeg, hogy ne maradjon ki életünkből a mozgás.

Ön szerint a gyógytornász csak mozgásszervi problémákkal foglalkozik?
A köztudatban valóban fentiek a legismertebb és talán a legfontosabb alkalmazási területei a gyógytornának, de azért vannak más problémái is az embereknek, amin a gyógytornász segíteni tud. Ezekről azonban jóval kevesebbet hallani, mivel intim területet érintenek. A gyógytornászok pl. gyakorlatokat vezetnek a terhes anyukák részére, hogy könnyebb legyen a szülés, a változó korban lévőknek menopauza tornát és intim tornát vezényelnek, belgyógyászati és keringési betegek esetén (pl. infarktust, stroke-ot követően) a beteg állapotát javítják a tornával.

forrás: www.webbeteg.hu

Nyomtatás   E-mail