Leviczki Márta
  egészségpszichológus


Definíciója szerint az egészségpszichológia a pszichológia specifikus - edukációs, tudományos és gyakorlati - hozzájárulása az egészség elősegítéséhez és fenntartásához, a betegség megelőzéséhez és kezeléséhez, az egészség és a betegség és a különböző működési zavarok etiológiai és diagnosztikus összefüggéseinek azonosításához (Matarozzo).
Ez egy fiatal tudományterület melynek kialakulása az orvostudományban uralkodó gondolkodásmód változásához köthető, a változás alatt a biomedikális modell megdőlését értjük. A korábbi modell lényege, hogy a betegségeket fiziológiai zavarokra, mérhető biológiai változókra vezeti vissza, melynek hátterében fizikai sérülés, biokémiai egyensúlyzavar, bakteriális, vírusos vagy egyéb fertőzés áll. Felfogásában a betegség a test válasza a fellépő veszélyekre. A biomedikális modell betegségeket kezel és nem betegeket. Nem tartja betegségeknek azokat a súlyos szubjektív panaszokkal járó állapotokat, melyeknek nincs kimutatható biológiai oka.
A biomedikális modell helyett napjainkban egyre inkább a rendszerszemléletű bio-pszicho-szociális egészségmodell nyer teret, amit legújabban a spirituális jólléttel is kiegészítenek. Hiszen a WHO egészségdefiníciója szerint az egészség nem pusztán a betegség hiánya, hanem az ember bio-pszicho-szocio- és spirituális jólléte. A szomatikus és mentális egészség tehát szoros kölcsönhatásban működnek, s ezt a szociális háttér és a beteg, sőt a gyógyító hite is befolyásolja. Vagyis ha valamelyik komponens negatív irányt vesz, az az összes többire is negatívan hat. Ugyanakkor, ha bármelyik komponensben sikerül pozitív változást elérni, az a többire is pozitívan hat. Így tudja egymást erősíteni az orvos és az egészségpszichológus: előbbi a szomatikus, utóbbi a mentális oldal megközelítésével,melyben nagy szerepet játszik a stresszkezelés, illetve a félelemorientált gondolkodás célorientálttá fordítása.
Az egészségpszichológia célja a saját egészség tudatos védelme, fejlesztése, a betegségek megelőzése, illetve a kialakult problémákkal való együttélés elősegítése, a tünetek mérséklése. Az életminőség fejlesztés a kulcsszó, mely vonatkozik az egyénre és a környezetére egyaránt. 

Mivel fordulhat pszichológus szakemberünkhöz?
  • Stresszes, szorong és emiatt testi tünetei vannak
  • Testi betegségéből adódó lelki terhein szeretne enyhíteni
  • Függőségéből történő szabadulásban van szüksége segítségre
  • Élethelyzeti kríziseinek (halál, daganatos megbetegedés, szülő/gyerek elvesztése, stb.) megküzdésében van szüksége segítségre

Nyomtatás   E-mail