A boka/kar index mérése egy egyszerű vizsgálat a perifériás érbetegség kimutatására, még tünetmentes stádiumban. A perifériás érbetegség (közismert nevén érszűkület) az általános érelmeszesedés egyik következménye. A perifériás érbetegség két szempontból is kockázatos: az alsó végtag vérellátását rontva akadályozhatja az érintett mindennapi tevékenységét, illetve késői felismerése a végtag amputációjához vezethet. A perifériás érbetegség felismerését nehezíti, hogy sokáig tünetmentes és csak szűrővizsgálattal lehet kimutatni.

Hogyha lábai fájnak, zsibbadnak, járáskor meg kell állnia, mert begörcsöl a vádlija vagy a perifériás artériás betegség egyéb tünetit észleli, akkor ne legyintsen és ne írja ezeket a természetes öregedés számlájára! A korai diagnózis és kezelés ugyanis hozzájárul a szívbetegség és a stroke kialakulásának megelőzéséhez is.

A perifériás artériás betegség (PAD) egy gyakran előforduló érbetegség, amelyben a beszűkült artériák csökkentik a végtagok - általában az alsóvégtagok - vérellátását. A betegség kialakulásakor a vérellátás általában nem elegendő a szövetek szükségleteinek kielégítésére és ez okozza a tüneteket. Leggyakrabban gyaloglás közben jelenik meg a lábfájdalom, kialakul a claudicatio intermittensnek nevezett állapot (időszakos sántítás). Ami azonban a betegség által okozott közvetlenül érzékelhető tüneteknél nagyobb veszélyt jelent, az az, hogy nagy valószínűséggel a PAD csak az egyik megjelenési formája a szervezet összes erét érintő általános érelmeszesedésnek, amely később csökkentheti a szív és az agy vérellátását is.

A perifériás artériás betegség leggyakoribb oka ugyanis az érelmeszesedés. Az érelmeszesedés során az érfalban zsíros plakkok alakulnak ki, szűkítve az ér átmérőjét és csökkentve a vér átáramlását. Bár általában az érelmeszesedés kapcsán elsősorban a szívről beszélünk, a betegség általában a szervezetben megtalálható összes artériát érintheti. Amikor a betegség a szívizmot ellátó ereket érinti, akkor az mellkasi fájdalmat (anginát) idézhet elő, illetve súlyosabb esetben szívinfarktust eredményezhet. Amikor a nyak, illetve az agyi ereket érinti, akkor stroke-ot eredményezhet. Amikor a végtagok ereit érinti, akkor perifériás artériás betegséget okozhat.

Az alábbi tünetek észlelésekor feltétlenül forduljon orvoshoz:
  • a lábfej zsibbadása, gyengesége
  • hideg lábfej
  • a lábfejen, lábujjakon, illetve a lábszáron kialakuló nem gyógyuló sebek
  • a lábak elszíneződése
  • a lábon a szőr elvesztése, illetve a körmök elváltozása

A boka/kar index (BKI) vagy ABI („ancle brachial index”) a boka magasságában illetve, a felkaron mért szisztolés vérnyomás hányadosa.
A BKI normál értéke fekvő helyzetű betegben 1,0 - 1,3. Kórosnak tekintjük, ha az index 0,9-nél kisebb. Az BKI értékének csökkenése a betegség romlását jelzi. A 0,9 alatti BKI érték a fokozott szív-érrendszeri megbetegedés egyértelmű kockázati tényezőjének bizonyult. Az epidemiológiai adatok alapján, Magyar Terápiás Konszenzus konferencia ajánlásába is bekerült a csökkent (=< 0,9) BKI, mint tünetmentes nagykockázatú állapot.

Hogyan történik a boka/kar index meghatározása?

A mérés fájdalmatlan, hasonló a vérnyomás megméréséhez, csak ez esetben több mandzsettát használunk. Nyugalmi állapotban (fekvő helyzetben) vérnyomásmérő segítségével meghatározzák a beteg vérnyomását a karon majd a boka szintjén.
Az első (szisztolés) értéket rögzítik. A két értéket kell elosztani. 0,9 alatti boka/kar index érték kóros.


Nyomtatás   E-mail