Kedves Pácienseink, Kedves Érdeklődők!


Az egészséges állapot megőrzése, a betegségek megelőzése, elkerülése alapvető emberi vágy. Korábban ezen célok elérését, az emberiség fő egészségproblémáját a fertőző betegségek okozta megbetegedések, halálos járványok jelentették. Mára az oltások elterjedésével, az antibiotikumok megjelenésével a fertőző megbetegedések, járványok kialakulása, megelőzése tekintetében hatalmasat léptünk előre.
Napjainkban új "járványok" ellen kell küzdjünk, melyeknek hátterében a mozgásszegény életmód és a helytelen táplálkozás áll. Szakmai tevékenységünk fókuszába tehát ezen kóroki tényezők hatásainak megelőzése és kezelése került, azaz tevékenységünk főként a krónikus betegségek korai felismerését és azok szövődményeinek késleltetését, azaz az egészségben töltött idő meghosszabbítását célozza.

Praxisközösségünk 7 nyíregyházi háziorvosi praxis (1 gyermek háziorvosi és 6 felnőtt háziorvosi) kezdeményezéseként alakult és sikerrel pályázott az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) által kiírt "Három generációval az egészségért program" pályázatán. A pályázatban benyújtott szakmai tervünk révén praxisainkban koordinált megelőző tevékenységgel, szűrővizsgálatokkal szeretnénk felmérni pácienseink egészségi állapotát, kockázati tényezőit és annak megfelelően időben kezelést, segítséget nyújtani az észlelt eltérések orvoslásában.

Miután Magyarországon a két vezető halálok a szív- és érrendszeri és a daganatos megbetegedés, ezért a programban is ezen kóroki tényezők időben történő felismerését és kezelését céloztuk meg. Ma Magyarországon a vezető halálokokat figyelembe véve 4 emberből 3 olyan betegségben hal meg, amely szűrővizsgálatokkal megelőzhető lenne. 

A program során kicsit több mint egy év alatt a teljes gyermek praxisban és a felnőtt praxisokban jellemzően a 40-65 év közötti páciensek körében fogunk komplex (főként szív- és érrendszeri) szűrővizsgálatokat és a szűrővizsgálatok eredményeként további kezeléseket, intervenciókat végezni, akár a praxisban korábban nem alkalmazott speciális tudású szakemberek (dietetikus, gyógytornász, pszichológus) igénybevételével is. A szűrőtevékenységen túl segítséget nyújtunk kellő elhatározás esetén alkohol és dohányzás leszoktatási programban, valamint igyekszünk 55 év feletti pácienseinkben időben észlelni az idős kori elbutulás (demencia) első jeleit, 65 év feletti pácienseinkben a pitvarfibrilláció nevű szívritmus-zavar jelenlétét, hogy időben megfelelő kezelést kaphassanak. Hangsúlyos eleme még prevenciós tevékenységünknek a daganatos megbetegedések korai felismerését célzó népegészségügyi szűrőprogramokon (emlőrák, vastagbélrák, tüdőrák, méhnyakrák) való részvétel javítása.

Milyen előnnyel járhat ez az Ön számára?

Sokszor halljuk, hogy milyen fontos a megelőzés, de a mai magyar egészségügyben meglehetősen komplikált egy komplex szűrővizsgálaton résztvennie valódi panaszok, megbetegedés nélkül. A programba egy kérdőív kitöltését követően tud résztvenni, amit az alábbi linken érhet el. Ezt a kérdőívet a rendelőben ellátásra jelentkező pácienseinkkel is igyekszünk kitöltetni, azaz a rendelők várójában is elérhető lesz, illetve amennyiben letölti, az esetben is a rendelőben kell jelentkeznie vele, hogy kiértékeljük azt. A kérdőív értékelését követően meghatározásra kerül az Ön szív- és érrendszeri rizikója, ami az alapja a további lépéseknek, valamint válaszai alapján tudjuk más programokba beléptetni. Praxisnővéreink a rendelési időtől elkülönült prevenciós rendeléseken végzik szűrővizsgálati tevékenységüket, értékelik a kitöltött állapotfelmérő lapokat. Az itt tapasztaltaknak megfelelően a praxisközösség belső protokolljai szerint kerül tovább orvosaink prevenciós rendeléseire, ahol döntés születik a további tennivalókról, továbbküldésről, vagy a praxisközösség működésébe bevont külső szolgáltatók (dietetikus, gyógytornász, gyerek- és egészségpszichológus, dohányzás leszokásban jártas szakember) bevonásáról.
Kifejezett célja a programnak továbbá, hogy segítsük pácienseinket testsúlycsökkentési céljaik eredményes elérésében, illetve hogy megmutassuk a rendszeres, örömteli, életvitelszerű testmozgás egészségre gyakorolt - sokszor méltatlanul alábecsült - fontosságát. Ezen életmód változtatási célok elérésében tudnak leginkább segítségünkre lenni a praxisban korábban nem jelenlévő dietetikus, valamint gyógytornász szakemberek, valamint a nyíregyházi járás Egészségfejlesztési Iroda Mozdulj Nyíregyháza színtérprogramjai.

Éljen ezzel a páratlan lehetőséggel!

Töltse ki kérdőívünket és a programban való részvételbe beleegyező nyilatkozatot! A kérdőívet letöltheti és ki is nyomtathatja, ha kényelmesebbnek érzi papír alapon kitölteni. A letölthető kérdőívet ide kattintva éri el. >>> Felnőtt kérdőív  Gyerek kérdőív
Várjuk mielőbb a programban! Kövesse praxisközösségünk Facebook oldalát, hogy időben értesüljön a programmal kapcsolatos eseményekről!


Nyomtatás   E-mail